Extra

Het openen van oesters is een lastige handeling om aan tafel uit te voeren. In deze tekst worden de stappen voor het openen beschreven.

Stap 1:
Houd de oester met één hand tussen een dubbelgevouwen theedoek zo vast dat de platte schelp boven zit (bolle kant onder).

Stap 2:
Steek met een oestermes of een stevig puntig mes in het scharnier tussen de twee schelphelften. Wrik het mes voorzichtig naar binnen en maak met een korte draaibeweging de schelp open.

Stap 3:
Snijd de boven- en onderschelp langs de kier los van elkaar. Houd de oester goed recht om te voorkomen dat het vocht eruit loopt.

Stap 4:
Verwijder de platte schelp en snijd de oesters in de bolle oesterschelp los. Haal eventueel gruis weg.

Tip voor thuis: Oesters worden in mandjes met zeewier verpakt. Het zeewier houdt het vochtgehalte op peil en zorgt er bovendien voor dat de oesters niet beschadigen. Bewaar de oesters koel (3-5°C) in het mandje, nooit in water.