Oesters

Wij werken met twee soorten oesters: de Creuse (Crassostrea gigas) en de platte oester (Ostrea edulis). Deze soorten verschillen aanzienlijk van elkaar.

De Creuse (in België ook wel holle oester genoemd) heeft een diepe schelp en is grillig van vorm. De Creuse komt in grote hoeveelheden voor en kan binnen 3 jaar volwassen zijn. De smaak van deze oester is fris en ziltig.

De platte oester groeit traag en plant zich moeilijk voort. De platte oester heeft de meest verfijnde smaak onder de oesters. Deze smaak komt langzaam tot stand, omdat de oester pas rijp is na 5 tot 6 jaar.

Oesters zijn in verschillende maten te koop. De maten van de Creuse en de Platte Oester zijn verschillend. De maten van de Creuse worden weergegeven in Romeinse cijfers. Er zijn 4 maten, waarbij nummer I de grootste is en nummer IV de kleinste. De maten van de Platte Oester worden weergegeven in nullen (van 1 tot 6 nullen). Hoe meer nullen des te groter en daarmee duurder de oester is.

Interessante wetenswaardigheden:
- Uit de 300 liter water die de oester per dag drinkt, filtert zij zuurstof, plankton en kalk
- Oesters behoren tot de tweekleppige weekdieren
- Oesters kunnen tot 22 cm lang en hoog worden, en tot 20 jaar oud
- Zeeland telt 2050 hectare kweekgebied
- Oester is afgeleid van "ostreon" dat schaaldier betekent
- Enkele malen in haar leven wisselt de oester van geslacht
- Oesters zijn gezond, ze bevatten vitamine A, D, B1 en B2, natrium, calcium, ijzer, zink en magnesium
- De echte liefhebber lust ze het liefst rauw